zebrane w roku 2017 środki zostaną przekazane na

• Grochowski Mateusz

Grochowski Mateusz , (ur. 28.09.1997), dziecięce porażenie mózgowe

Mateusz Grochowski cierpi na dziecięce porażenie mózgowe. Nie jest dzieckiem samodzielnym. Mateusz uczestniczy w różnorakich zajęciach specjalistycznych przystosowujących go do funkcjonowania w grupie dzieci i stymulujących jego rozwój umysłowy i społeczny. Systematyczne ćwiczenia znacznie poprawiają jego stan zdrowia, ma coraz mniej kłopotów z poruszaniem się oraz wykonywaniem codziennych czynności.
Mateusz musi być systematycznie rehabilitowany ponieważ wzrost powoduje, że w układzie szkieletowo mięśniowym stale dochodzi do zmian, które mogą prowadzić do poważnych dysfunkcji. Częste wyjazdy na turnusy rehabilitacyjne, ćwiczenia na specjalnych przyrządach, zajęcia na basenie oraz hipoterapia znacznie usprawniają układ kostno – stawowy i mięśniowy naszego dziecka. Systematyczna i konsekwentna praca terapeutów i członków rodziny umożliwi Mateuszowi samodzielne i niezależne funkcjonowanie w przyszłości w szkole i w życiu osobistym.

Mateusz stał się dzieckiem pogodnym, uśmiechniętym, chętnie zawiera nowe znajomości z rówieśnikami. Jednocześnie zdając sobie sprawę z własnej niepełnosprawności stara się zadbać o dzieci, których stan zdrowia jest o wiele gorszy i chętnie pomaga im w miarę swoich skromnych możliwości.

Dzięki Państwa wpłatom z 1% podatku Mateusz zyskał bardzo dużo: czterokrotnie wziął udział w turnusach rehabilitacyjnych i korzysta z zajęć rehabilitacyjnych i  hipoterapii.  Chłopiec jest pod opieką Fundacji od 2008 roku.

Z góry dziękujemy za każdą okazaną pomoc.

Rodzice Mateusza

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016