zebrane w roku 2008 środki zostały przekazane na

Remont Oddziału Dziecięcego w Szpitalu w Parczewie

w latach 2006-2009

Remont Oddziału Dziecięcego Szpitala w Parczewie, którego finansowania podjęła się Fundacja im. L.Podkańskiego zaplanowany został jako kompleksowa modernizacja pomieszczeń oddziału, gdzie przebywają mali pacjenci.

Co udało się zrobić dla małych pacjentów?

Środki zebrane przez Fundacje w roku 2006 pozwoliły na wykonanie następujących prac remontowych: renowacja i przebudowa łazienek z wydzieleniem łazienki dla chorych dzieci, łazienki dla osób odwiedzających (rodziców) i łazienki dla personelu, w tym wymiana urządzeń sanitarnych, wykonanie nowych posadzek, położenie glazury oraz malowanie. Istnieje jeszcze potrzeba wymiany grzejników w tych pomieszczeniach.

W roku 2007 rozpoczęto prace związane z wymianą stolarki okiennej na całym oddziale tj.: w salach małych pacjentów i pozostałych pomieszczeniach, takich jak: gabinety zabiegowe, zaplecze kuchenne i inne pomieszczenia pomocnicze. Do zakończenia tego etapu robót pozostał jeszcze montaż parapetów oraz roboty tynkarskie i malarskie.

Jakie są jeszcze potrzeby Oddziału Dziecięcego?

W miarę możliwości finansowych Fundacji w dalszej kolejności planowane są kolejne etapy remontu, tj.: odnowienie sal, na których przebywają mali pacjenci, a w szczególności malowanie, remont punktów sanitarnych znajdujących się przy salach chorych, w tym położenie glazury, wymiana urządzeń sanitarnych i grzejników.

Istnieje także potrzeba remontu pozostałych pomieszczeń oddziału, takich jak: korytarze, gabinety zabiegowe, kuchnia i inne pomieszczenia pomocnicze. Zakres prac do wykonania to: malowanie, wymiana drzwi wewnętrznych i witryn pomiędzy salami chorych, wykonanie nowych posadzek, wymiana grzejników.

Wartość całego remontu szacowana jest na kwotę blisko 300 000zł.

W roku 2008 zostały wymienione wszystkie drzwi wejściowe na Oddział Dziecięcy.