zebrane w roku 2011 środki zostały przekazane na

Kalinowska Kalina , (ur. 23.11.1988), studentka po urazie czaszkowo-mózgowym

Doznany przez Kalinę uraz w wyniku, którego nastąpiło uszkodzenie mózgu, wymaga stałych specjalistycznych ćwiczeń rehabilitacyjnych, które są przez córkę kontynuowane nieprzerwanie od stycznia 2010 roku. Wytrwałość, systematyczność oraz intensywność ćwiczeń prowadzonych pod kierunkiem specjalistów rehabilitacji, przyczyniają się do stopniowego odzyskiwania przez Kalinę sprawności fizycznej. Występujące nadal częściowe niedowłady lewostronne coraz mniej utrudniają funkcjonowanie w codziennym życiu. Możliwość samodzielnego wykonywania różnych czynności wpływa na coraz większe usamodzielnienie się i niezależność Kaliny, jak też motywuje do dalszego, wytrwałego żmudnego wysiłku przy pokonywaniu własnych słabości i barier. Przede wszystkim poprawa sprawności fizycznej umożliwiła Kalinie powrót na Uczelnię i kontynuację przerwanych studiów. Wyczerpujące, trwające kilka godzin codzienne ćwiczenia wspaniale potrafi pogodzić z zajęciami na Uniwersytecie oraz uczestnictwem w kołach naukowych.

Wytrwałość w radzeniu sobie z tak dużą ilością zajęć zadziwia nawet nas. Jednocześnie Kalina ujmuje wszystkich pogodą ducha, radością życia i optymizmem. Coraz śmielej powraca do wcześniejszych planów i marzeń zastanawiając się nad możliwością ich realizacji.

Wysiłki Kalinki od początku wymagały i wymagają nadal naszej pomocy i wsparcia. Przyjmujemy z wielką radością wszystkie informacje o każdej najdrobniejszej poprawie sprawności. Staramy się podtrzymywać ją na duchu w chwilach ogromnego zmęczenia i wspieramy w chwilowych „spadkach formy”, dbając o utrzymanie pozytywnego nastawienia naszej córki do pojawiających się trudności.

Pomoc Fundacji im. Leszka Podkańskiego i wszystkich ludzi, którzy za jej pośrednictwem wspierają finansowo naszą córkę, stworzyła szansę młodej, dotkliwie doświadczonej przez los dziewczynie na realizację życiowych planów i marzeń na usamodzielnienie się oraz powrót do normalnego życia.

Podstawowe znaczenie dla wspólnych wysiłków, związanych z powrotem Kaliny do zdrowia ma stała rehabilitacja, której koszty są bardzo wysokie, dlatego prosimy Państwa o dalsze wsparcie dla naszej córki.

Rodzice Kaliny

pomagaliśmy też