zebrane w roku 2012 środki zostały przekazane na

Klub Sportowy Pamara Boccia

strona internetowa: http://www.pamara.pl/

Klub Sportowy PAMARA Boccia Lublin powstał w  2009 roku z inicjatywy zawodników i ich rodziców. Zrzesza on kilku niepełnosprawnych zawodników uprawiających paraolimpijską dyscyplinę Boccia, asystentów i przyjaciół zainteresowanych propagowaniem ten dyscypliny w naszym regionie. Jesteśmy jednym z pierwszych ośrodków – współzałożycieli Polskiej Federacji Bocci, która powstała w kwietniu 2013 roku w Poznaniu.

Boccia jest grą indywidualną lub zespołową, posiada wybitne walory sportowo-rehabilitacyjne szczególnie dla osób z porażeniem mózgowym. Uprawiana jest w wielu krajach świata. W 1996 roku weszła do programu igrzysk paraolimpijskich.

Zawodnicy naszego klubu odnoszą sukcesy na arenie krajowej i międzynarodowej. W latach 2010 - 2013 wywalczyli tytuły Mistrzów Polski w Boccia indywidualnie i w parach. Są członkami kadry narodowej. Brali udział w zawodach międzynarodowych (Austria, Czechy, Anglia).

W 2013 roku startowali w Mistrzostwach Europy w Portugalii, zajmując 8 i 10 miejsce. Zakwalifikowali się na tegoroczne Mistrzostwa Świata, które odbędą się we wrześniu w Pekinie. W przygotowaniach do udziału w tej imprezie wspiera naszych zawodników Urząd Miasta Lublin i Urząd Marszałkowski.

pomagaliśmy też

Klub Sportowy Pamara Boccia