zebrane w roku 2012 środki zostały przekazane na

• Lubaczewska Marta

Lubaczewska Marta , (ur. 30.04.2011), niedosłuch

Marta urodziła się z obustronnym niedosłuchem typu mieszanego 60 – 70 db, uwarunkowanym genetycznie. Obecny niedosłuch u Marty wynosi  UP 50-40 db oraz UL 70-65db.

W prawidłowej rehabilitacji córeczki potrzebne są aparaty słuchowe. Dzięki nim Marta słyszy dźwięki jakie daje otoczenie i prawidłowo rozwija swój słuch oraz mowę. Marta jest bardzo pogodnym dzieckiem, jej rozwój fizyczny przebiega prawidłowo. Liczne zajęcia logopedyczne przynoszą efekty. Jest nam o tyle łatwiej, że ja - mama dziecka też jestem osobą obustronnie niedosłyszącą, więc wiemy jak pracować z dzieckiem.

Martę czeka jeszcze wiele wizyt u specjalistów(poradnia audiologiczna, laryngologiczna, genetyczna, logopedyczna, zajęcia z logopedii) by pomóc jej w słyszeniu i mówieniu, a aparaty są niezbędnym narzędziem w procesie rehabilitacji. Marta korzysta z różnych zajęć logopedycznych (większość odpłatnie).
W najbliższym roku będziemy kontynuować rozpoczęty proces rehabilitacji poprzez systematyczne ćwiczenia. Szukamy różnych zajęć (praca indywidualna i w grupie) potrzebnych w prawidłowym funkcjonowaniu. Podjęte do tej pory działania i trud przynoszą zadowalające efekty. Marta uczy się odnajdywać w różnych sytuacjach życiowych swojego dziecięcego świata.

Aparaty wymienia się co 5 lat. Koszt takich aparatów dla Marty to  ponad 14 000 zł. Jest to dla nas duży wydatek tym bardziej, że aparaty dla mnie to koszt ok. 20 000, które zbieramy w ramach własnych środków. Na utrzymaniu mamy jeszcze starszą córeczkę oraz synka. Aparaty Marty kilkakrotnie były naprawiane. Skłaniamy się do zakupu nowych.
Bardzo prosimy Państwa o wsparcie.

Rodzice Marty – Agnieszka i Tomasz Lubaczewscy

pomagaliśmy też