zebrane w roku 2012 środki zostały przekazane na

• Stalęga Paweł

Stalęga Paweł , (ur. 29.12.2006), ogólne opóźnienie rozwoju o cechach autystycznych

Pawełek urodził się 29.12.2006 r.; wieku 3 lat, po przeprowadzeniu obserwacji syna przez psychiatrę, psychologa oraz terapeutę, stwierdzono u niego ogólne opóźnienie rozwoju o cechach autystycznych. Wszyscy specjaliści jednogłośnie stwierdzili, ze Pawełek przy intensywnej terapii może dorównać w rozwoju rówieśnikom, jednak warunkiem jest jak największa ilość zajęć terapeutycznych.

Pawełek jest podopiecznym Fundacji im. Leszka Podkańskiego od 2010 roku. Przez ten czas dzięki finansowaniu przez Fundacje zajęć z zakresu: terapii behawioralnej, terapii z zakresu integracji sensorycznej, zajęć logopedycznych, hipoterapii, terapii słuchowej metodą profesora Tomatisa zrobił bardzo duże postępy w ogólnym rozwoju. Dzięki wielokierunkowej terapii aktywnie wspieranej przez Fundację nasze dziecko zaczęło wchodzić w relacje z rówieśnikami, rozumie i wykonuje wszystkie polecenia, oraz może wreszcie opowiedzieć o swoich potrzebach i spostrzeżeniach.

Obecnie przeprowadzamy z synkiem krótkie rozmowy, co jest znakiem dobrej drogi terapeutycznej, którą stosujemy. Do najlepszych terapeutów Pawełka należy jego młodsza siostra, 5-letnia Basia, która z powodzeniem pokazuje bratu relacje obowiązujące w zwykłym świecie.

Mimo wielu sukcesów terapeutycznych widzimy jednocześnie jak wielka praca czeka nas w przyszłości i ile jeszcze trzeba włożyć wysiłku by Paweł w mógł normalnie żyć.

W tym miejscu ponownie chcemy podziękować wszystkim Darczyńcom za wsparcie terapii naszego dziecka poprzez wpłaty na konto Fundacji Imienia Leszka Podkańskiego z dopiskiem dla Pawła Stalęgi.

Aleksandra i Tomasz Stalęga Rodzice Pawełka

pomagaliśmy też