zebrane w roku 2013 środki zostały przekazane na

Wyjazd do piaseczna dzieci z Domu Dziecka w Lublinie

W dniach 23-25 maja 2013 roku, dziesięciu mieszkańców Domu Dziecka w Lublinie oraz  dziesięciu chórzystów I.J. Paderewskiego spędziło niezapomniany czas w resorcie Piaseczno gdzie wraz z Panią Elżbietą Niczyporuk opiekunką chóru szkolnego realizowali projekt  "Przed kamerą i obiektywem"

Głównym motywem przewodnim wyjazdu była piosenka pt.: "Tolerancja" Staszka Sojki, do której wspólnie nagrany został teledysk. Dzieci początkowo bardzo krępowały się kamery, ale z każdym kolejnym kadrem otwierały się i stawały „zawodowymi" aktorami.  Powtarzały sceny po kilka razy, bez sprzeciwu i stawały się coraz śmielsze i dumne z tego co potrafią.
Wspólna praca nad nagraniem była okazją do  rozmów o tolerancji, stereotypach. Był to czas, który pozwolił dzieciom wyjść z ich skorupek i otworzyć się na drugiego człowieka.
Wspólny wyjazd będzie niezapomniany zarówno dla chórzystów I.J. Paderewskiego, wychowawców, a przede wszystkim dla  wychowanków Domu Dziecka.
Wyjazd wychowanków Domu Dziecka i chórzystów odbył się po raz kolejny i mamy nadzieję, że wejdzie już na stałe w kalendarz wydarzeń, które nasza Fundacja może wesprzeć.

Pedagog Roku 2013 – Pani Elżbieta Niczyporuk

Miło nam poinformować, iż  Pani Elżbieta Niczyporuk – opiekunka chórzystów w Prywatnym Liceum im I.J. Paderewskiego, a także organizatorka wyjazdu wychowanków Domu Dziecka do Piaseczna w ramach projektu „Przed kamerą i obiektywem” została wyróżniona nagrodą Pedagog Roku 2013. Nagroda została  wręczoną podczas  VIII Ogólnopolskiego Kongresu Pedagogów Szkolnych w Warszawie. Na podstawie nadesłanych zgłoszeń, Kapituła Konkursu wyróżniła trzech pedagogów, przyznając drugie miejsce  Pani Elżbiecie Niczyporuk.

W imieniu Zarządu Fundacji gratulujemy Pani Eli.