uzdolniona młodzież

Od początku istnienia Fundacji staramy się wspomóc wybitnie uzdolnione dzieci pochądzące z rodzin ubogich regionu lubelskiego zapewniając im roczne stypendia naukowe.

stypendyści

Iza

uczę się w klasie biologiczno-chemicznej, interesuję się medycyną, w szczególności immunologią, bioinżynierią i neurobiologią a także muzyką, gram na skrzypcach, śpiewam w chórze Akademos.

Iza

1 klasa liceum o profilu matematyczno - fizycznym, w przyszłości wybieram się na studia techniczne. Interesuję się historią Polski i kinematografią.

Dominika

Dominik

absolwenci

absolwenci Liceum im I.J. Paderewskiego:

Ewelina – aktualnie studiuje farmację (V rok) na Uniwersytecie Medycznym W Lublinie

Ania – studiuj pedagogikę (III rok) na Akademii Pedagogiki Specjalnej im. M. Grzegorzewskiej w Warszawie.

Darek - studiuje budownictwo (III rok) na Politechnice Gdańskiej.

Marlena – studiuje biotechnologię ogólną (IV rok) i ochronę środowiska (III rok) na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Jest  uczestnikiem projektu finansowanego przez Unię Europejską – „Od studenta do ekspert – ochrona środowiska w praktyce ”. Interesuje  się biologią molekularną, genetyką, kryminalistyką, a także wdrażaniem nowych metod biotechnologicznych w ochronie środowiska.

Paderewskiego będę zawsze ciepło wspominać, otaczali mnie tam nadzwyczaj serdeczni i wspaniali nauczyciele, którzy nigdy nie odmówili pomocy i zawsze cierpliwie starali się dzielić swoją wiedzą. Wiele cudownych wspomnień wiąże się ze znajomymi z klasy z którymi po dzień dzisiejszy utrzymuję kontakt. Dlatego też jestem bardzo wdzięczna Fundacji Leszka Podkańskiego za danie mi szansy bycia uczniem tej szkoły i za wszelką pomoc i serdeczność, której nam udzielają.Marlena

Agnieszka  - studiuje biotechnologię medyczną (IV rok) i ochronę środowiska (II rok) na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Jest  uczestnikiem projektu finansowanego przez Unię Europejską – „Od studenta do ekspert – ochrona środowiska w praktyce ”. Pracę magisterską pisze na temat wpływu substancji zapachowych na rozwój komórek nowotworowych jelita grubego, na zakładzie Wirusologii i Immunologii, co było jej  marzeniem od początku studiów.

Szkołę Paderewskiego wspominam bardzo ciepło. Poza wiedzą jaką tam zdobyłam, nauczyłam się również życia, tego czym jest przyjaźń i koleżeństwo. Zawarłam wiele znajomości na lata, poznałam ludzi, którzy zainspirowali mnie swoją postawą i pasją do nauki. W tym miejscu należą się szczególne podziękowania dla dr Niedźwiedzia i sorki Jezior, to dzięki nim studiuję biotechnologię. Ciepło wspominam również moją ulubioną klasę koszykarską i naszego wspaniałego wychowawcę. Wszystko to zawdzięczam Fundacji Leszka Podkańskiego i Państwu Podkańskim, od których otrzymałam szansę nauki w tej szkole. Pragnę również serdecznie podziękować za ciągłe wsparcie i pomoc w dalszych etapach mojego życia.Agnieszka

Milena - studiowała  pedagogikę na UMCS i fizjoterapię w WSSP Lublin, aktualnie pracuje  jako nauczyciel w Publicznym Przedszkolu Małego Europejczyka w Warszawie.

Kasia  - studiowała  psychologię na KUL-u i otrzymała tutaj tytuł magistra. Obecnie pracuje  jako agent Check-in na lotnisku we Frankfurcie nad Menem.

Obsługuje różne linie lotnicze, ale przede wszystkim arabskie. Poza pracą lubię dobrą książkę i czasami zdarza mi się rysować:) Planuję naukę dodatkowego języka obcego, ale niestety trudno jest to pogodzić z moim planem pracy. Okres Liceum Paderewskiego wspominam bardzo miło i mam kontakt z niektórymi kolegami i koleżankami w ówczesnej klasy. Bardzo ciepło wspominam tez wielu nauczycieli, między innymi panią od angielskiego, której zawsze będę wdzięczna za wspaniałą naukę języka angielskiego.Kasia

Magda - UMCS, biologia, I rok.

Zainteresowanie mam czysto przyrodnicze, ściśle związane ze studiami. Wspomnienia z Paderewskiego, w zasadzie same dobre, najczęściej i najmilej wspominam chór i teatr z sorką Lewicką, (jak miałam próby do przedstawień, we wtorki późnym popołudniem, sor NIedźwiedź akurat wychodził, ze szkoły i zawsze mnie żegnał tak samo, "Deruś do domu!!! Uczyć się !" wiele pozytywów wiąże się też z rozszerzeniem z fizyki, gdzie pośród samych mężczyzn słuchałam o zawieszeniach hydraulicznych, ( cokolwiek by to nie było) choć przez pewien okres czasu myślałam, że już sporo o tym wiem. Jasna rzecz, że nie zapomnę, tego gdy byłam dobrym Indianinem dla Sora Kamińskiego, ani specjalnych lekcji języka polskiego z sorką Kalbarczyk np. na dzień dziecka, gdzie czytaliśmy literaturę dziecięcą i jedliśmy żelki.Magda